Ultraäänihitsaus on kestomuovien liittämismenetelmä liimauksen, ruuviliitoksen ja teippauksen ohella.
Ultraäänihitsaus soveltuu kestomuovien sekä amorfisten, että osakiteisten liittämiseen, koska sen edellytyksenä on liitettävien materiaalien sulaminen.
Katso muovien amplituditaulukko.
Ultraäänihitsaus on massatuotannossa vähän energiaa vievä, edullinen ja lisäaineeton liittämismenetelmä.
Ultraäänihitsausprosessi on helposti automatisoitavissa. Käytettäessä korkeita taajuuksia, saadaan liitettävien kappaleiden hitsauksen jaksoaika erittäin lyhyeksi. Muita hyviä puolia ovat tehokkuus, puhtaus, hyvä toistettavuus, välitön hitsauksen jälkeinen käsittelymahdollisuus ja korkea saantoprosentti.
Hermeettiset liitokset ovat mahdollisia. Lisäksi materiaalin sulaminen tapahtuu vain hitsattavalta alueelta, jolloin vältytään lämpökuormituksen aiheuttamilta ongelmilta muilla alueilla.
Matalataajuinen sähköenergia muutetaan generaattorin ja piezoelektrisen keraamisen muuntimen (konvertteri) avulla korkeataajuiseksi mekaaniseksi energiaksi.
Värähtelyenergia välitetään äänipäällä hitsattavaan ylempään kappaleeseen, jonka kautta värähtelyenergia johtuu osien väliseen liitospintaan. Suurimman puristuksen alaisena oleva alue sulaa ensimmäisenä. Sulamista pyritään hallitsemaan ja ennakoimaan oikealla kappaleen liitossuunnittelulla. Liitospinnassa värähtelyenergia aiheuttaa liitettävien pintojen kuumenemisen syklisen jännityksen aiheuttaman molekyylien liikkeen, sekä liitospintojen välisen kitkan avulla.
Kolme yleisintä menetelmää:
1. Kiinteällä äänipäällä ja alasimella hitsattavat saumat.
2. Kiinteällä äänipäällä ja pyörivällä alasimella hitsattavat saumat.
3. Pyörivällä äänipäällä ja pyörivällä alasimella hitsattavat saumat.
Hitsaustaajuudet yleisesti 20 ja 35 kHz:ä.
Käytetään tekstiili-, pakkaus- ja muoviteollisuudessa.