Ritmacon Oy
 +358 40 508 7479
 info@ritmacon.fi
Rinco logo Hildebrand logo
fi gb
Expert in Ultrasonics

Ultraäänihitsaus

Ultraäänihitsaus on kestomuovien liittämismenetelmä, jolla voidaan korvata liimaus, ruuviliitos tai teippaus. Ultraäänihitsaus soveltuu kestomuovien sekä amorfisten, että osakiteisten liittämiseen, sen edellytyksenä on liitettävien materiaalin termoplastisuus. Ultraäänihitsaus on massatuotannossa vähän energiaa vievä, edullinen ja lisäaineeton liittämismenetelmä. Ultraäänihitsausprosessi on myös helposti automatisoitavissa. Ultraäänihitsaus mahdollistaa liitettävien kappaleiden lyhyen jaksoajan. Muita hyviä puolia ovat tehokkuus, puhtaus, hyvä toistettavuus, välitön hitsauksen jälkeinen käsittelymahdollisuus ja korkea saantoprosentti. Hermeettiset liitokset ovat mahdollisia. Ultraäänihitsauksessa materiaalin sulaminen tapahtuu vain hitsattavalta alueelta, jolloin vältytään lämpökuormituksen aiheuttamilta ongelmilta muilla alueilla.

Ultraäänellä voidaan myös leikata, muovata ja lävistää termoplastisia materiaaleja.
Ultraäänellä leikkaamissa esim. kudottu termoplastinen materiaali sulaa leikkaus alueen vierestä, joka estää materiaalin purkaantumisen leikkauksen jälkeen.

 

Miten Ultraäänihitsaus toimii?

Matalataajuinen sähköenergia muutetaan generaattorin ja piezoelektrisen keraamisen muuntimen (konvertteri) avulla korkeataajuiseksi mekaaniseksi energiaksi. Värähtelyenergia välitetään värähtelyä vahvistavilla boosterilla sekä äänipäällä hitsattavaan ylempään kappaleeseen, jonka kautta värähtelyenergia johtuu osien väliseen liitospintaan. Suurimman puristuksen alaisena oleva alue sulaa ensimmäisenä. Sulamista hallitaan erillaisilla hitsausparametreilla. Liitospinnassa värähtelyenergia aiheuttaa liitettävien pintojen kuumenemisen syklisen jännityksen aiheuttaman molekyylien liikkeen, sekä liitospintojen välisen kitkan avulla.

Tutustu lisää Youtube: Rinco Ultrasonics

 

Laitevalmistaja Rinco Ultrasonics

Rinco Ultrasonics on Sveitsiläinen laitevalmistaja, joka on erikoistunut ultraäänihitsaukseen ja omaa vuosikymmenien kokemuksen ultraäänihitsaukseen ja leikkaukseen liittyen.

 

Toteutus: Mediapalvelu W3D